Από το 1970 το κατάστημά μας βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης εξυπηρετώντας με συνέπεια τους φίλους του ψαρέματος, της θαλάσσιας αναψυχής, της ιστιοπλοΐας. Με γνώμονα την κάλυψη όλων των αναγκών των πελατών μας, προσφέρουμε την πληρέστερη γκάμα Ναυτιλιακού και Ιστιοπλοϊκού Εξοπλισμού, Ειδών Αλιείας και Υποβρυχίου Κυνηγιού.

Βρείτε μας στα Κοινωνικά Δίκτυα
Back to top

Τεχνητά για Λαβράκια | Πως να τα προσεγγίσεις στα ρηχά.

Τεχνητά για Λαβράκια | Πως να τα προσεγγίσεις στα ρηχά.

Τα τεχνητά δολώματα για Λαβράκια αποτελούν το φθινόπωρο μια καλή επιλογή για το ψάρεμα τους. Καθώς τα νερά δροσίζουν και δραστηριοποιούνται περισσότερο σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φθινόπωρο δεν είναι πολύ μακριά και το μυαλό των περισσοτέρων Spinners τρέχει στο πολυπόθητο αλίευμα της εποχής που δεν είναι άλλο από το Ευρωπαϊκό Λαβράκι (Dicentrarchus labrax). Ένα ψάρι που κατακλύζει την <<ατέλειωτη>> Ελληνική ακτογραμμή ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Το Ευρωπαϊκό Λαβράκι μπορεί να φτάσει σε μεγέθη άνω του ενός μέτρου μήκους και σε βάρος πάνω από 12 κιλά. Ενώ η αναπαραγωγική του ωρίμανση ξεκινάει από τα 30 εκ έως 40 εκ αναλόγως το φύλλο.

Πότε πάμε για Λαβράκια;

Η εμπειρία μου από το ψάρεμα του Λαβρακιού έχει δείξει ότι το φθινόπωρο αποτελεί μια καλή εποχή για το ψάρεμα του. Καθώς τα νερά δροσίζουν δραστηριοποιείται περισσότερο σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες και στο διαιτολόγιο του εντάσσονται όλο και περισσότερα είδη. Ένα γεγονός που το κάνει πιο <<ευάλωτο>> και επιρρεπές στο να χτυπήσει στα τεχνητά μας δολώματα.

Άλλος ένας λόγος που επιλέγουμε το ψάρεμά του το φθινόπωρο είναι πως η ωοτοκία του ξεκινάει το Δεκέμβριο και τελειώνει γύρω στον Μάρτιο. Αυτή η περίοδος μπορεί να έχει εναλλαγές από περιοχή σε περιοχή αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανά έτος.

Κατά την γνώμη μου η γκάμα για τεχνητά δολώματα για Λαβράκια, θα πρέπει να είναι ευρεία, με μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και τύπων ώστε να έχουμε την δυνατότητα αλλαγής στρατηγικών όταν τα ψάρια δεν <<τρώνε>> σε ένα είδος τεχνητού.

Η κασετίνα μας πρέπει να περιέχει από minnows, top water-wtd, poppers και σιλικόνες κάθε λογής. Σήμερα θα επικεντρωθούμε στα σκληρά τεχνητά. Τα μαλακά δολώματα λόγω της ιδιαιτερότητας και της αποδοτικότητας τους θα αναλυθούν εκτενώς σε ένα από τα επόμενα άρθρα.  Η επιλογή των τεχνητών που χρησιμοποιούνται είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο που έχουμε επιλέξει.

Για παράδειγμα, όταν ψαρεύουμε σε ρηχά νερά η χρήση των minnows με μεγάλες γλώσσες είναι απαγορευτική καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα τα χάσουμε ακόμη κι από τις πρώτες βολές. Εκεί την λύση θα μας την δώσουν τα τεχνητά επιφανείας, ή τεχνητά που κινούνται οριακά κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Πως επιλέγω τεχνητά για Λαβράκια στα ρηχά;

Για παράδειγμα, μια επιλόγη για τεχνητού δολώματος για Λαβράκια που κινούνται άνετα σε ρηχά νερά είναι το Little Jack Forma Gloss.

Το σχήμα της γλώσσας και η εσοχή στο στόμα σε συνδυασμό με το σχήμα του σώματος, δίνουν μία όμορφη wobbling πλεύση, την ίδια στιγμή που αφήνει πίσω του ένα έντονο μονοπάτι δονήσεων, αναστατώνοντας την πλευρική γραμμή κάθε θηρευτή της περιοχής.

Τα Minnows είναι αναπόσπαστο και ιδιαίτερα δημοφιλές είδος τεχνητού που δεν λείπει από τις κασετίνες των Ελλήνων spinners λόγω της ευκολίας στην παραγωγή κίνησης.

Γεγονός που τα κάνει να έχουν πολλές επιτυχίες δεδομένης και της ευρείας χρήσης τους, ωστόσο η πρόταση μου για το ψάρεμα του Λαβρακιού θα περιοριστεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον τεχνητό.

Ένα τεχνητό, το οποίο ενδύκνειται για χρήση σε ρηχά νερά, δεν είναι άλλο από το Tackle House Contact Feed Shallow, η γωνία αλλά και το μήκος που έχει η γλώσσας του δεν του επιτρέπει να κινηθεί σε βάθη κάτω των 30 εκ γεγονός που το κάνει ένα ιδανικό τεχνητό για ψάρεμα Λαβρακιού σε πολύ ρηχά νερά.

Άλλη μια επιλογή που κάνει την διαφορά όταν τα ψάρια δεν είναι δραστήρια είναι το Bent Minnow 130 SW από την O.P.S. To ιδιαίτερο καμπυλωτό σχήμα του σώματός του δίνει μια πολύ δελεαστική κίνηση που δεν αφήνει τα Λαβράκια της περιοχής αδιάφορα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τα συγκεκριμένα τεχνητά για Λαβράκια σε ρηχά σημεία και θα διαπιστώσετε και μόνοι σας τις δυνατότητές τους.