Από το 1970 το κατάστημά μας βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης εξυπηρετώντας με συνέπεια τους φίλους του ψαρέματος, της θαλάσσιας αναψυχής, της ιστιοπλοΐας. Με γνώμονα την κάλυψη όλων των αναγκών των πελατών μας, προσφέρουμε την πληρέστερη γκάμα Ναυτιλιακού και Ιστιοπλοϊκού Εξοπλισμού, Ειδών Αλιείας και Υποβρυχίου Κυνηγιού.

Βρείτε μας στα Κοινωνικά Δίκτυα
Back to top

Πρώτη επαφή με τον εξοπλισμό για την τεχνική του LRF

Πρώτη επαφή με τον εξοπλισμό για την τεχνική του LRF

Σε αυτό το άρθρο σας παραθέτουμε, όσο πιο περιεκτικά γίνεται, κάποιες σκέψεις σχετικά με τον εξοπλισμό για την τεχνική του LRF. Το συγκεκριμένο κείμενο αφορά κυρίως τους φίλους που ξεκινούν τώρα την τεχνική του Light Rock Fishing.

Σε κάθε τι καινούργιο που ξεκινάμε να καταπιαστούμε, οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές, που περισσότερο μας μπερδεύουν, παρά μας βοηθάνε. Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε τις πρώτες και βασικές κατευθύνσεις, ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρο το τοπίο σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού LRF.

Η τεχνική του Light Rock Fishing (όπως είναι η πλήρης ονομασία για το LRF) είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη τεχνική ψαρέματος στην χώρα μας. Για την διάδοση και την δημοφιλία της συντέλεσαν πολλοί παράγοντες. Κατά τη γνώμη μας οι βασικότεροι από αυτούς είναι οι παρακάτω τρείς:

  • Το «δαντελωτό» της Ελληνικής ακτογραμμής που ενδείκνυται γι΄αυτό το ψάρεμα.
  • Η μεγάλη ποικιλία των αλιευμάτων του LRF που βρίσκουμε στον Ελλαδικό χώρο.
  • Κυρίως όμως ο αθλητικός χαρακτήρας της τεχνικής, η οποία προσφέρει έντονες συγκινήσεις και θα κάνει το χρόνο μας να περάσει γρήγορα και ευχάριστα.

Το LRF είναι, κατά κοινή ομολογία, μια απαιτητική τεχνική, κυρίως λόγω των λεπτών εργαλείων, τα οποία απαιτούν εξοικείωση και του δύσκολου «τερέν» που μπορεί να εφαρμοστεί.

Για να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε καλύτερα την τεχνική, είναι αναγκαία κατά το δυνατόν, η κατάλληλη επιλογή του πρώτου μας εξοπλισμού για να αποφύγουμε απογοητεύσεις. Όταν αναφέρομαι σε κατάλληλο εξοπλισμό δεν εννοώ απαραίτητα και ακριβό.  

Σήμερα η αγορά έχει τεράστια ποικιλία σε εξοπλισμό LRF και ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες του ψαρέματος του και φυσικά στο διαθέσιμο κεφάλαιο που σκοπεύει να επενδύσει.

Ας τα πάρουμε με την σειρά κι από την αρχή αναλύοντας, κατά το δυνατόν, το κάθε τμήμα του εξοπλισμού που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει από το μηδέν, την τεχνική του LRF.

Καλάμι για την τεχνική του LRF

Το βασικό χαρακτηριστικό ενός καλαμιού, για να προσανατολιστούμε προς την αγορά του είναι το C.W. (Casting Weight).

*Θέλοντας να θέσω ένα όριο για την ταξινόμηση των καλαμιών σε αυτό το άρθρο, και κατά την προσωπική μου άποψη, κάνω την παραδοχή ότι καλάμια LRF θα νοούνται αυτά που το Max C.W. δεν ξεπερνά τα 10 γρ.

Ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε, είναι το εάν το καλάμι είναι Solid Tip ή Tubular Tip.  Δηλαδή, εάν η κορυφή του είναι μασίφ (Solid), ή κενή (Tubular). Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μας βοηθάει να καταλάβουμε την συμπεριφορά της κορυφής του καλαμιού.

Κατά κανόνα, τα Solid Tip καλάμια είναι πιο παραβολικά, με πιο αργές επαναφορές, απορροφώντας πιθανά λάθη κατά τον χειρισμό αλιευμάτων. Αντίθετα, τα Tubular είναι πιο γρήγορα, πιο επιθετικά και πιο δυνατά όταν χρειαστεί να τα βάλουν με μαχητικά αλιεύματα.

Το ψάρι-στόχος είναι άλλο ένα κριτήριο για την επιλογή του καλαμιού. Στην αγορά σήμερα θα βρούμε εξειδικευμένα καλάμια για τα διάφορα αλιεύματα (Aji, Mebaru, Kurodai).

Μηχανισμός για την τεχνική του LRF

Τα βασικά χαρακτηριστικά που ψάχνουμε σε έναν μηχανισμό LRF είναι: το χαμηλό βάρος, ο κατά το δυνατόν μεγάλος λόγος περιστροφής και η μεγάλη ανάκτηση νήματος.

  • Για το βάρος χρειάζεται να εξηγήσουμε πολλά: Ένας μηχανισμός μεγέθους 1000, ή 2000 μέχρι 195 γρ είναι ένας μηχανισμός που μπορεί να «σεταριστεί» άνετα με καλάμι Max 10 γρ. Καλό είναι να κρατάμε το βάρος χαμηλά, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ξεκούραστο, πολύωρο ψάρεμα.
  • Ο λόγος περιστροφής είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που δείχνει πόσες περιστροφές θα πραγματοποιήσει ο βραχίονας (Bail Arm) κάνοντας μια πλήρη περιστροφή της μανιβέλας. Για παράδειγμα, ένας μηχανισμός με λόγο περιστροφής 6,2:1 σημαίνει ότι όταν θα περιστρέψουμε μια φορά την μανιβέλα τότε ο βραχίονας (Bail Arm) θα περιστραφεί 6,2 φορές.

Χρειαζόμαστε γρήγορους μηχανισμούς για την τεχνική του LRF για να μπορούν να μαζεύουν τις «κοιλίες» και τα «μπόσικα» από τα πολύ λεπτά νήματα που χρησιμοποιούνται στην τεχνική.

  • Η ανάκτηση είναι το μήκος του νήματος που θα μαζέψει ο μηχανισμός σε μια πλήρη περιστροφή της μανιβέλας. Είναι τιμή που εξαρτάται από τον λόγο περιστροφής και την διάμετρο της μπομπίνας. Εδώ η τιμή καλό είναι να κυμαίνεται μεταξύ των 67 εκ και 80 εκ.

Στην συνέχεια θα παραθέσω μερικούς μηχανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τεχνική του LRF.

Θα παρατηρήσετε ότι είναι μηχανισμοί με τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε, αλλά σε διάφορες κατηγορίες τιμών, θέλοντας να σας δείξω ότι δεν είναι απαραίτητο να δαπανήσουμε αστρονομικά ποσά για να προσεγγίσουμε σωστά την τεχνική.

Οι μηχανισμοί αυτοί είναι: Daiwa Ballistic LT, Shimano Stradic FL, Shimano Vanford, Daiwa Caldia LT, Daiwa Fuego LT, Daiwa Exceler LT 2020, Daiwa Legalis LT.

Νήμα: Διατομή και Επιλογή 4κλωνου ή 8κλωνου

Το νήμα θα πρέπει να είναι λεπτό, κι όταν λέω λεπτό εννοώ από PE#0,3 έως PE#0,5. Χοντρά νήματα για την τεχνική θα επηρεάσουν αρνητικά την απόσταση βολής των πολύ ελαφρών τεχνητών δολωμάτων του LRF. Παράλληλα θα μειωθεί δραματικά η τηρούμενη επαφή με το δόλωμα που βρίσκεται στην άκρη της αρματωσιάς.

Η επιλογή των κλώνων του νήματος είναι άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την επιλογή μας.

4κλωνο, ή 8κλωνο νήμα λοιπόν;

Κατά την ταπεινή μου άποψη ένα ποιοτικό 4κλωνο νήμα είναι αυτό που ακριβώς χρειαζόμαστε για την τεχνική του LRF.

Σαφώς κι ένα 8κλωνο νήμα ίδιας ποιότητας, μας δίνει πιο λεία υφή και θεωρητικά μεγαλύτερη βολή. Ωστόσο η διαφορά κόστους, πιθανώς να είναι τόσο μεγαλύτερη από τα αποδιδόμενα  οφέλη, που ίσως να μην αξίζει.

Οι διατομές στο LRF είναι τόσο λεπτές ώστε οι τριβές να είναι αμελητέες και η παραγωγή θορύβου ανύπαρκτη. Η παραγωγή θορύβου είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με κάποια 4κλωνα νήματα σε μεγαλύτερες διατομές, σε τεχνικές όπως το Spinning.

Μερικά νήματα που έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς και θεωρώ ότι θα άξιζε να δοκιμάσετε είναι : Yamatoyo PE Strong 4, Sunline Siglon PE X4, Gosen Tiny PE Aji. Αυτή την περίοδο ψαρεύω το Intech Tournament Micro Style PE x. Ξεκίνησα να το ψαρεύω όταν μου προτάθηκε από την Tsouros Marine με σκοπό την δοκιμή του. Η συμπεριφορά του μου φάνηκε υποδειγματική κι έτσι βρέθηκε στην λίστα προϊόντων της εταιρίας. 

Παράμαλο : Eπιλογή της διατομής βάσει του νήματος.

Το παράμαλο επιβάλλεται να είναι ποιοτικό και με μεγάλη αντοχή καθώς είναι αυτό το τμήμα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να καταπονηθεί. Οι τάσεις από τα «κεφάλια» του ψαριού, ή πιθανές τριβές στο σώμα του, αλλά κυρίως σε βράχια, είναι αιτίες που μπορούν να το φθείρουν κάνοντάς το τον αδύναμο κρίκο του σετ μας.

Η επιλογή της διατομής θα γίνει βάσει του νήματος. Υπολογίζουμε η αντοχή του παράμαλου να είναι οριακά κάτω, από την αντοχή του νήματος που χρησιμοποιούμε. Το Παράμαλο που συνηθίζω να χρησιμοποιώ είναι το Seaguar Grand Max και το Yamatoyo Famell Rock Fish σε 0,165 χιλ και 0,185 χιλ αντίστοιχα.

Η τεχνική του LRF έχει κατακτήσει του Έλληνες ψαράδες, είτε με φίλους που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή, είτε περιστασιακά απλώς για να περάσουν χαλαρά κι ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες στις διακοπές  τους.

Όσοι δεν έχετε ακόμη ασχοληθεί και ψάχνετε κάτι καινούργιο, θα πρότεινα να μπείτε στον χώρο του LRF και είμαι βέβαιος ότι θα σας κατακτήσει από τις πρώτες φορές.