Από το 1970 το κατάστημά μας βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης εξυπηρετώντας με συνέπεια τους φίλους του ψαρέματος, της θαλάσσιας αναψυχής, της ιστιοπλοΐας. Με γνώμονα την κάλυψη όλων των αναγκών των πελατών μας, προσφέρουμε την πληρέστερη γκάμα Ναυτιλιακού και Ιστιοπλοϊκού Εξοπλισμού, Ειδών Αλιείας και Υποβρυχίου Κυνηγιού.

Βρείτε μας στα Κοινωνικά Δίκτυα
Back to top

Ψάρεμα από ακτή με μικρές καλαμαριέρες

Ψάρεμα από ακτή με μικρές καλαμαριέρες

To ψάρεμα από την ακτή με μικρές καλαμαριέρες, είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που μπορεί να απολαύσει κάθε λάτρης της θαλάσσιας αλιείας.

Οι μικρές σιλικονούχες καλαμαριέρες των 50 χιλ και 70 χιλ (Εικόνα 1) αλλά και οι μικρού μεγέθους καλαμαριέρες τύπου Egi #1,5, #2,2 (Εικόνα 2), εδώ στην Ελλάδα έχουν συνδεθεί με το ψάρεμα των καλαμαριών από σκάφος, με την τεχνική της κάθετής.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να πάμε για ψάρεμα από την ακτή, με μικρές καλαμαριέρες. 

Τα καλαμάρια στην Ιαπωνία

Στη σύγχρονη κοινότητα των ψαράδων, είναι γεγονός πως η αναγνώριση της ηγετικής θέσης των Ιαπώνων στον τομέα της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της δημιουργικότητας στις τεχνικές ψαρέματος από την ακτή, είναι κάτι που αναγνωρίζουν ακόμη και οι πιο ειδικοί. Το ψάρεμα και η αφοσίωση στη θάλασσα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης αυτού του λαού, και αυτό έχει βαθιές ρίζες στην ψυχοσύνθεση και τον πολιτισμό τους εδώ και αιώνες.

Ειδικότερα το ψάρεμα του καλαμαριού τυγχάνει ιδιαίτερης απήχησης και αγάπης σε όλη την παράκτια ζώνη του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους. Το συγκεκριμένο αλίευμα αποτελεί εκλεκτό έδεσμα ενός λαού που ετησίως αλιεύει πάνω από 83.000 τόνους καλαμαριών, 83.593 τόνοι το 2018 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Okinawa, για ίδια χρήση αλλά επιπλέον εισάγει και τεράστιες ποσότητες από την Nότια Αμερική για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.   

Πέρα από τον γνωστό σε όλους μας πλέον τρόπο ψαρέματος του Eging, εάν ψάξουμε λίγο πιο βαθιά στο Ιαπωνικό αλιευτικό ίντερνετ θα βρούμε την εξειδίκευση που εφαρμόζουν οι Ιάπωνες σε αυτή την τεχνική. Έτσι θα κατανοήσουμε και την ύπαρξη πολλών υλικών που σε εμάς τους “Δυτικούς” φαντάζουν περιττά, προϊόντα πολυτελείας, ή ακόμη και “άχρηστα”.

Πως ψαρεύουν οι Ιάπωνες από ακτή με μικρές καλαμαριέρες;

Παρακάτω θα περιγράψουμε τους διαφόρους τρόπους αρματώματος αυτών των μικρών σε μέγεθος καλαμαριερών για αποδοτικό ψάρεμα από την ακτή με μικρές καλαμαριέρες. Ένα light Eging σετ θα βοηθήσει περισσότερο στην διαχείριση αυτών των μικρών καλαμαριέρων.

Αρματωσιά τύπου Carol

Σε αυτή την αρματωσιά χρησιμοποιούμε μία καλαμαριέρα σιλικόνης η οποία συνδέεται στο παράμαλλο μας, το οποίο έχει μήκος από 40 έως 60 εκ, ενώ πάνω από εκεί υπάρχει ένα μολύβι είτε περαστό με κάποιο τύπου στόπερ, όπως το περαστό Βαρίδι με Στριφτάρι , είτε σταθερό όπως είναι το Cultiva Cast Sinker SK-9. Το βάρος του βαριδιού θα προσαρμοστεί ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν στην ψαρεύτρα μας. Ιδανικά μπορούμε να ψαρέψουμε με επιτυχία την συγκεκριμένη αρματωσιά τόσο κατά την διάρκεια της νύχτας, όσο και τη διάρκεια της ημέρας. 

Αρματωσιά τύπου Carol
Αρματωσιά τύπου Carol

Αρματωσιά Down Shot

Κατά την διάρκεια της ημέρας, τα καλαμάρια κρύβονται κοντά στον βυθό, αναμένοντας το θήραμά τους. Κατά την διάρκεια της ημέρας είναι καλύτερο να ψαρέψετε κοντά στον πυθμένα και σε βαθιά σημεία. Οι αρματωσιές Down Shot είναι δημοφιλείς, επειδή δεν είναι εύκολο να πιαστούν στον βυθό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαρίδια Drop Shot από μόλυβδο, ή βολφράμιο. Ενδεικτικά χρησιμοποιείστε βαρίδια όπως : X Zone Βαρίδι Pencil Drop Shot για μείωση των εμπλοκών στο βυθό, ή το X Zone Tungsten Tear Drop Shot. Χρησιμοποιήστε ένα βαρίδι 5 γρ όταν το ρεύμα είναι έντονο, όταν ο άνεμος είναι δυνατός και θέλετε να ρίξετε μακριά, ή όταν η τοποθεσία έχει μεγάλο βάθος. Μία καλαμαριέρα Naory Oppai Sutte είναι αρκετή. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε μακρύ καλάμι, μπορείτε να προσθέσετε και άλλες καλαμαριέρες, καθιστώντας εύκολη την εξερεύνηση διαφορετικών επιπέδων της υδάτινης στήλης.

Αρματωσιά Down Shot
Αρματωσιά Down Shot

Αρματωσιά Eging με μικρές καλαμαριέρες

Η αρματωσιά Eging μοιάζει πολύ με το γενικό στυλ ψαρέματος καλαμαριών από την ακτή. Με καλαμαριέρα Egi μεγέθους 1,2 έως 2,5, μπορείτε να αυξήσετε το ποσοστό επιτυχίας προσθέτοντας μία Yamashita Naory Oppai Sutte, 40 έως 60 εκ ψηλότερα από την καλαμαριέρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της αρματωσιάς.

Αρματωσιά Eging με μικρές καλαμαριέρες
Αρματωσιά Eging

Αρματωσιά Shore Metal Squid Jig

Αυτή είναι η αρματωσιά κατά την οποία τοποθετείται μια βαριά καλαμαριέρα με μεταλλικό σώμα, βάρους περίπου 10 γρ και στη συνέχεια τοποθετείτε μία Naory Oppai ή μια Yamashita Oppai Sutte 7-2. Αυτή η τεχνική λειτουργεί καλύτερα με ένα καλάμι Eging Medium Light. Μετά τη βολή, ψαρεύετε με ανάκτηση και βύθιση. Θα καταλάβετε αμέσως πότε ένα καλαμάρι επιτίθεται στην αρματωσιά σας, καθώς το βάρος της θα αλλάξει και το χαρακτηριστικό “ξεφύσημα” θα ξεκινήσει…η αδρεναλίνη θα μας κατακλύσει.

Δείτε στο κανάλι Youtube της Tsouros Marine ένα Top 10 για καλαμαριέρες Light Eging.