Από το 1970 το κατάστημά μας βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης εξυπηρετώντας με συνέπεια τους φίλους του ψαρέματος, της θαλάσσιας αναψυχής, της ιστιοπλοΐας. Με γνώμονα την κάλυψη όλων των αναγκών των πελατών μας, προσφέρουμε την πληρέστερη γκάμα Ναυτιλιακού και Ιστιοπλοϊκού Εξοπλισμού, Ειδών Αλιείας και Υποβρυχίου Κυνηγιού.

Βρείτε μας στα Κοινωνικά Δίκτυα
Back to top

Τεχνητά Δολώματα για το Ψάρεμα του Λούτσου | Επιλέξτε το Σωστό Τεχνητό

Τεχνητά Δολώματα για το Ψάρεμα του Λούτσου | Επιλέξτε το Σωστό Τεχνητό

Βρισκόμαστε στις απαρχές της άνοιξης σηματοδοτώντας, για πολλούς, την έναρξη του στοχευόμενου ψαρέματος του Λούτσου. Κατά κανόνα, σε πολλά μέρη της χώρας μας, τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν μια ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα και επιθετικότητα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, κάνοντας μια ανάπαυλα κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους. Σε τούτο εδώ το άρθρο θα σας δώσω μερικές πληροφορίες, με σκοπό την σωστή επιλογή σκληρών τεχνητών δολωμάτων για το ψάρεμα του Λούτσου.

Ως γνωστόν το συγκεκριμένο ψάρι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και δεν αποδίδουν τα ίδια τεχνητά δολώματα το ίδιο καλά, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. Δεδομένης αυτής της παραδοχής πρέπει συνεχώς να αναπροσαρμόζουμε την στρατηγική μας και τον τρόπο προσέγγισης. Αυτό εξαρτάται ξεκάθαρα από την περίοδο που τα ψαρεύουμε.

Παράγοντες που θα τροποποιήσουν την στρατηγική προσέγγισης για το ψάρεμα του Λούτσου αποτελούν: η βύθιση του τεχνητού (Floating-Sinking), το μήκος του τεχνητού, ο τρόπος πλεύσης (Minnow ή WTD), το φυσικό ή έντονο χρώμα και τέλος ο ρυθμός ανάκτησης

Η Βύθιση:

Η βύθιση του τεχνητού δολώματος παίζει καθοριστικό ρόλο για την ενεργοποίηση των Λούτσων. Για παράδειγμα, όταν ένα τεχνητό βυθίζεται και με τον ρυθμό που το κάνει, υπό συνθήκες μπορεί να ξεκλειδώσει τα ψάρια τις μέρες που θεωρούμε ότι απλώς δεν είναι εκεί.

Στην πραγματικότητα τα ψάρια απλώς καρτερεύουν σε χαμηλότερο σημείο της υδάτινης στήλης, από εκείνο που εμείς ψαρεύουμε.

Πολλές φορές, ψαρεύοντας σε πιο βαθιά σημεία, τη λύση μπορεί να μας τη δώσει ένα Sinking Minnow, ή κι ένα Pencil, όταν του επιτρέψουμε να κατέβει λίγο πιο χαμηλά.

Με τον τρόπο αυτό κάνουμε αντιληπτό το τεχνητό μας στα ψάρια της περιοχής.

Τέτοια τεχνητά μπορεί να είναι το: Gudari 170 από την Spanish Lures, DUO Flyer 200 και πολλά άλλα.

Άλλες φορές θα καταδιώξουν με μανία τεχνητά, που κινούνται σταθερά κοντά στην επιφάνεια και σε κάθε παύση τους αναδύονται αργά. Εκείνη θα είναι και η στιγμή που θα αποφασίσουν να το χτυπήσουν.  

Το Μήκος:

Το μήκος του τεχνητού που θα χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με την εποχικότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία στο ψάρεμα του Λούτσου. 

Σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, τα ψάρια θα προτιμήσουν τα μικρού μεγέθους τεχνητά δολώματα από (από 12εκ έως 14 εκ). Ενδεικτικά δείτε τεχνητά όπως τα Palms Ark Rover 140S, Jackson Athlete+ SVG ή το Ima Jetty 135S.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα επιτεθούν, ειδικά τα μεγάλα μεγέθη του είδους, σε τεχνητά από 17 εκ έως 21 εκ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το DUO Tide Minnow Slim Flyer 200.

Τώρα, θα ρωτήσει κάποιος πότε να χρησιμοποιήσω μικρά και πότε μεγάλα τεχνητά;

Αυτό δεν θα σας το απαντήσω εδώ, θα σας αφήσω να το να το ανακαλύψετε. Πηγαίνετε για ψάρεμα και παρατηρήστε τις συμπεριφορές των ψαριών. 

Ο Τρόπος Πλεύσης :

Ο τρόπος με τον οποίο κινείται το τεχνητό, μπορεί να είναι το χαρακτηριστικό εκείνο, που θα κρίνει εάν θα του επιτεθεί ένας Λούτσος, ή όχι.

Αυτό εξαρτάται από τι θηράματα κυνηγούν την συγκεκριμένη στιγμή οι Λούτσοι της περιοχής. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ακολουθήματα σε Minnows είναι πολλά αλλά τα Strikes…μηδενικά.

Τότε είναι η κρίσιμη στιγμή που πρέπει να αλλάξουμε την παρουσίαση των δολωμάτων μας και να δοκιμάσουμε την επιλογή των μεγάλων WTD επιφανείας. Όπως το BR200 , ή το Jack Fin Stylo 210

Φυσικό Χρώμα ή Έντονο Χρώμα:

Όσοι ψαρεύετε Λούτσους, θα έχετε διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο ψάρι έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στα πολύ έντονα Fluo χρώματα (Κίτρινο, Ροζ, Πορτοκαλί), όπως είναι το Seaspin Mommotti 190 σε χρώμα GBA ή VAG. Αλλά δείχνουν προτίμηση και στα φυσικά χρώματα, που προσομοιώνουν τα δικά του χρώματα.

Και γιατί λέω φυσικούς χρωματισμούς σε απομίμηση Λούτσου;

Οι Λούτσοι και ειδικά οι μεγάλοι, συμπεριφέρονται ως κανίβαλοι μιας και επιτίθενται στα μικρότερα ψάρια του είδους τους, όταν τα βρίσκουν αδύναμα, ή τραυματισμένα. Επίσης ένα Minnow, μπορεί να συμπεριφερθεί ως τραυματισμένος μικρός Λούτσος, ενεργοποιώντας τα μεγάλα αρπακτικά των κοπαδιών.

Απομιμήσεις μικρών Λούτσων μπορεί να είναι τεχνητά όπως τα: Fishus Espetron Long Minnow  σε χρώμα Grey Cuda, ή το Seaspin Mommotti 180SS σε χρωματισμό BAR.

Ρυθμός Ανάκτησης:

Άλλη μια συνθήκη που θα κρίνει το strike από έναν Λούτσο είναι ο ρυθμός ανάκτησης. Υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες τα ψάρια τρώνε σε απελπιστικά αργές ανακτήσεις, τόσο αργές που καταντάνε εκνευριστικές για πολλούς από εμάς.

Όμως πολύ λίγα είναι τα τεχνητά στην αγορά που μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο αργό ρυθμό ανάκτησης.

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Rapala Μax Rap, μια κλασσική αξία που δεν πρέπει να λείπει από καμία κασετίνα.

Αυτές ήταν λοιπόν μερικές προτάσεις, τις οποίες έχω δουλέψει και μου έχουν αποδώσει στο ψάρεμα του Λούτσου.

Κάντε δοκιμές, πειραματιστείτε και προσπαθήστε να σκέφτεστε “έξω από το κουτί”. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί τα ψάρια να φάμε σε τεχνητά και σε συνθήκες που δεν περιμένετε.