Από το 1970 το κατάστημά μας βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης εξυπηρετώντας με συνέπεια τους φίλους του ψαρέματος, της θαλάσσιας αναψυχής, της ιστιοπλοΐας. Με γνώμονα την κάλυψη όλων των αναγκών των πελατών μας, προσφέρουμε την πληρέστερη γκάμα Ναυτιλιακού και Ιστιοπλοϊκού Εξοπλισμού, Ειδών Αλιείας και Υποβρυχίου Κυνηγιού.

Βρείτε μας στα Κοινωνικά Δίκτυα
Back to top

Συμβουλές συντήρησης εξοπλισμού ψαρέματος

Συμβουλές συντήρησης εξοπλισμού ψαρέματος

Η συντήρησή του αλιευτικού μας εξοπλισμού θεωρείται επιτακτική για την διατήρησή του σε καλή λειτουργική κατάσταση, τόσο μετά από κάθε ψάρεμα αλλά και περιοδικά. Οι εξοπλισμοί ψαρέματος, ιδιαίτερα του αλμυρού νερού, εκτίθενται σε αντίξοες και πολλές φορές σε ακραίες συνθήκες, γεγονός που χωρίς την προσεκτική και λεπτομερή συντήρηση επηρεάζει την λειτουργικότητα κι αξιοπιστία τους. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά εξετάζοντας τμηματικά την σωστή συντήρηση εξοπλισμού ψαρέματος:

Καλάμι Ψαρέματος

Η συντήρηση του καλαμιού ψαρέματος είναι μια εύκολη διαδικασία που δεν θα μας πάρει πολύ χρόνο ωστόσο είναι πολύ σημαντική για την μακροζωία του καλαμιού μας.   Μετά από κάθε ψάρεμα η συντήρηση που πρέπει να γίνεται στο καλάμι μας είναι το καθάρισμα της αλμύρας με γλυκό νερό χρησιμοποιώντας ένα ελαφρώς βρεγμένο πανάκι (μην βάζετε το καλάμι σας κάτω από τρεχούμενο νερό) δίνοντας έμφαση στα περιφερειακά του (οδηγούς, βάση μηχανισμού).

Στην συντήρηση εξοπλισμού ψαρέματος δεν πρέπει να παραμελήσουμε τον καθαρισμό του butt του καλαμιού είτε είναι επενδυμένο με eva ή φυσικό φελλό.  Για επιπλέον προστασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που αναστέλλουν την διάβρωση των οδηγών όπως είναι ο Αναστολέας Διάβρωσης Ardent Reel Guard και το Varivas Saltwater Neutralizer Tackle Spray προϊόντα που αφορούν όλον τον αλιευτικό μας εξοπλισμό κι όχι μόνο το καλάμι.  Μετά τον καθαρισμό του καλαμιού αφήστε το να στεγνώσει σε φυσικό αερισμό. Μετά από κάθε ψάρεμα ελέγχουμε διεξοδικά τα κεραμικά υλικά των οδηγών για πιθανά σπασίματα που θα προκαλέσουν κοψίματα στο νήμα μας. Επιπλέον, για την βελτίωση των αποστάσεων των βολών μας, ένα πέρασμα των οδηγών με σπρέι σιλικόνης θα κάνει την διαφορά, ένα πολύ αξιόπιστο προϊόν για την συγκεκριμένη χρήση είναι το Σπρέι Σιλικόνης Kali Kunnan

Μηχανισμός Ψαρέματος (σταθερού τυμπάνου)

Το τμήμα του εξοπλισμού μας που χρειάζεται την πιο ενδελεχή συντήρηση είναι ο μηχανισμός ψαρέματος. Οι μηχανισμοί ψαρέματος αποτελούνται από πολύπλοκα συστήματα εξαρτημάτων αποτελούμενα από γρανάζια, ρουλεμάν, ελατήρια, άξονες κ.α. που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, εξειδικευμένων εργαλείων και τεχνικής γνώσης για να γίνει σωστά η  συντήρησή τους εις βάθους.

Προτείνεται λοιπόν η τακτική-ετήσια συντήρηση να αναλαμβάνεται από το επίσημο service της κατασκευάστριας εταιρίας ή εξειδικευμένου τεχνικούς.  Η συντήρηση που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι η απομάκρυνση των αλάτων από το σώμα του μηχανισμού με την χρήση ενός ελαφρώς βρεγμένου πανιού ή κάποιου αναστολέα διάβρωσης όπως είδαμε παραπάνω . Επίσης η χρήση μιας σταγόνας ειδικού λαδιού συντήρησης στο line roller, όπως το Ardent Reel Butter Bearing Lube ή του Λιπαντικού Yuki PTFE Lub Oil που περιέχει τεφλόν, θα βοηθήσουν θα βοηθήσει στην απρόσκοπτη λειτουργία του είτε στο εσωτερικό υπάρχει ρουλεμάν είτε δαχτυλίδι από Teflon. Επίσης στην περίπτωση που ψαρεύετε σε αμμώδη ακτογραμμή, με ένα εποπτικό έλεγχο βεβαιωθείτε ότι δεν έχει εισχωρήσει άμμος σε μηχανικά κινητά μέρη (bail arm, μπομπίνα, line roller κ.α.).  

Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε κατά νου ότι τα λιπαντικά τα οποία διαθέτουν οι μηχανισμοί έχουν ημερομηνία λήξης από την στιγμή που έχουν λειτουργήσει έστω και μία φορά, γι αυτό κρίνεται σκόπιμο να συντηρούμε τακτικά (ιδανικά σε ετήσια βάση) τους μηχανισμούς ψαρέματος για να είναι πάντα αξιόπιστοι και λειτουργικοί. Ακόμη είναι πολύ σημαντική η συντήρηση μετά από εισχώρηση νερού (και δη θαλασσινού) στον μηχανισμό, το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των λιπαντικών, τα μηχανικά μέρη του μηχανισμού λειτουργούν χωρίς την παρουσία λιπαντικού αυξάνοντας την τριβή μεταξύ του, την θερμοκρασία και την καταστροφή του μηχανισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εισχώρηση νερού στον μηχανισμό μπορεί να πραγματοποιηθεί  όταν ο μηχανισμός μας πέσει στο νερό, μετά από πολύωρο ψάρεμα υπό βροχή ακόμη και από το ¨σπρέι¨ της θάλασσας όταν κινούμαστε με το σκάφος ή όταν ψαρεύουμε σε συνθήκες έντονου κυματισμού.

Για την συντήρηση αυτού του τύπου η χρήση Γράσου Μηχανισμών Penn Precision Reel Grease και Λιπαντικού Penn Precision Reel Oil είναι ο ιδανικός συνδυασμός ενώ εναλλακτικά επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ΚΙΤ Συντήρησης Μηχανισμών Okuma. Για τον καθαρισμό των παλιών λιπαντικών πριν την αντικατάσταση επιβάλλεται η χρήση ενός προϊόντος όπως το Απολιπαντικό AG Medusa

Όταν κριθεί απαραίτητη η συντήρηση και αντικατάσταση των λιπαντικών στα φρένα των μηχανισμών το Λιπαντικό XTAR είναι μια πολύ καλή και αξιόπιστη επιλογή.

Νήμα ψαρέματος

Άλλο ένα τμήμα του εξοπλισμού μας που απαιτεί τακτικό καθαρισμό μετά τα ψαρέματα είναι το νήμα ψαρέματος. Το νήμα πρέπει να ξεπλένεται για να επιτυγχάνεται η μακροζωία και η διατήρηση της αντοχής του. Για να το ξεπλύνουμε αφαιρούμε την μπομπίνα (μηχανισμού σταθερού τυμπάνου) και το πλένουμε προσεκτικά κάτω από τρεχούμενο γλυκό νερό. Μεγάλη προσοχή να μην βρέξουμε το εσωτερικό μέρος της μπομπίνας του μηχανισμού καθώς εκεί υπάρχουν τα φρένα του μηχανισμού προκαλώντας μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πάμε να λύσουμε. Μετά τον καθαρισμό του νήματος αφήστε την μπομπίνα να στεγνώσει από φυσικό αερισμό.

Τεχνητά δολώματα

Τα τεχνητά μας δολώματα επίσης χρειάζονται τακτική συντήρηση και δεν είναι υπερβολή να τα ξεπλένουμε μετά από κάθε ψάρεμα. Με την ρουτίνα αυτή θα εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία των σαλαγκιών και των split rings αποφεύγοντας διαβρώσεις και μείωση αντοχών τους. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε αυτή την διαδικασία, προϊόντα όπως το Αναστολέας Διάβρωσης Ardent Reel Guard ή ή  Varivas Saltwater Neutralizer Tackle Spra θα απαλλάξουν από αυτή την (για κάποιους) βαρετή διαδικασία. Μετά τον καθαρισμό των τεχνητών δολωμάτων αφήστε τα να στεγνώσει από φυσικό αερισμό.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση στο ψάρεμα όταν χαθεί ένα εξαιρετικό αλίευμα από μια αστοχία που οφείλεται σε κακή συντήρηση εξοπλισμού ψαρέματος ή ακόμη περισσότερο όταν φτάσουμε στο πεδίο και δεν καταφέρνουμε καν να ψαρέψουμε λόγω βλάβης του εξοπλισμού μας λόγω ελλιπούς συντήρησης. Μην ξεχνάτε ότι σε μια μάχη με ένα πολυπόθητο αλίευμα η λεπτομέρειες θα κρίνουν την έκβαση της. Συνηθίστε στην τακτική συντήρηση του αλιευτικού σας εξοπλισμού και διαπιστώστε, σε βάθος χρόνου, την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και την αποφυγή χαμένων αλιευμάτων από αστοχίες του εξοπλισμού που οφείλονται στην πλημμελή συντήρηση  του.