Από το 1970 το κατάστημά μας βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης εξυπηρετώντας με συνέπεια τους φίλους του ψαρέματος, της θαλάσσιας αναψυχής, της ιστιοπλοΐας. Με γνώμονα την κάλυψη όλων των αναγκών των πελατών μας, προσφέρουμε την πληρέστερη γκάμα Ναυτιλιακού και Ιστιοπλοϊκού Εξοπλισμού, Ειδών Αλιείας και Υποβρυχίου Κυνηγιού.

Βρείτε μας στα Κοινωνικά Δίκτυα
Back to top

Συμβουλές για την επιλογή πρώτου εξοπλισμού Eging

Συμβουλές για την επιλογή πρώτου εξοπλισμού Eging

Για τους περισσότερους από εμάς όταν ξεκινάμε μια τεχνική ψαρέματος και θέλουμε να την προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, αποτελεί πονοκέφαλο η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού, ειδικά στις μέρες μας που η ποικιλία του διαθέσιμου εξοπλισμού είναι τεράστια.
Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην επιλογή του πρώτου εξοπλισμού για την τεχνική του Eging. Όταν λέμε Eging στο εξής θα εννοούμε το ψάρεμα κεφαλόποδων (καλαμάρια-σουπίες) από την ακτή με την χρήση καλαμιού.
Ο σωστός εξοπλισμός eging έχει μεγάλη σημασία στο ψάρεμα καλαμαριών. Ο συγκεκριμένος τρόπος ψαρέματος των κεφαλόποδων είναι σαφώς επηρεασμένος κυρίως από την Ιαπωνία, τεχνική η οποία ψαρεύεται από ένα μεγάλο μέρος των αλιέων εκεί που συνεχώς εξελίσσεται, τόσο από πλευράς εξοπλισμού όσο κι από τεχνικής προσέγγισης. Τα κεφαλόποδα αποτελούν ένα αλίευμα το οποίο το βρίσκουμε σε μεγάλο αριθμό κοντά στις ακτές της χώρας μας κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
Το γεγονός ότι το ψάρεμά τους δεν απαιτεί υψηλή τεχνική κατάρτιση, είναι στατικό κατ΄ επέκταση ξεκούραστο και μπορεί να γίνει αποδοτικό χωρίς την χρήση εξοπλισμού υψηλών απαιτήσεων έχει κατακτήσει ένα ευρύ κοινό από φίλους του ψαρέματος κάθε ηλικία στην χώρα μας.

Οι φίλοι που ξεκινούν την τεχνική θα έχουν ως βασικό και κυρίαρχο κριτήριο για την επιλογή του πρώτου εξοπλισμού τους το να είναι εξειδικευμένος για την τεχνική και σαφώς δεν είναι απαραίτητο να προσανατολιστούν σε εξοπλισμό υψηλού κόστους για να πετύχουν την επιθυμητή απόδοση, κι εξηγώ αμέσως. Ο εξοπλισμός eging που ¨τα κάνει όλα και συμφέρει¨ προφανώς και δεν υπάρχει. Είναι δεδομένο πως σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας των υλικών και κατ΄επέκταση των ειδών αλιείας, που εξετάζουμε σε αυτό το άρθρο, μας δίνει την δυνατότητα για την απόλυτη εξειδίκευση σε κάθε τεχνική και είδος ψαρέματος.

Ένας εξοπλισμός eging ¨για όλα¨ το πιθανότερο που μπορεί να προσφέρει είναι απογοήτευση, χαμένο χρόνο και χρήμα στον νέο φίλο που θα θελήσει να περάσει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο του κοντά στην θάλασσα. Ένα σετ υψηλού κόστους δεν θα αποδώσει καλύτερα από ένα οικονομικότερο στα χέρια ενός νέου που ξεκινάει την τεχνική, κι αυτό γιατί δεν υπάρχει η εμπειρία ώστε να αξιοποιηθούν τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που ενδεχομένως να διαθέτει ένα ακριβότερο σετ. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουμε φθορές στον εξοπλισμό λόγω έλλειψης εμπειρίας  όπως σπάσιμο κεραμικών στους οδηγούς, εισχώρηση υγρασίας στον μηχανισμό, πλημμελής συντήρηση μηχανισμού, λάθος γέμισμα μηχανισμού με νήμα ακόμη και σπάσιμο του καλαμιού. Σε ένα οικονομικότερο σετ όλα τα παραπάνω θα ¨πονέσουν¨ λιγότερο.

 Η πιθανότητα να μην μας ¨κρατήσει¨ η τεχνική είναι υπαρκτή κι αυτό λόγω ιδιοσυγκρασίας ή ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα ένα ακριβό σετ να μείνει σε μια άκρη στην αποθήκη μας χωρίς να χρησιμοποιείται. Η πρότασή μου είναι πάντα η εισαγωγή σε κάθε τεχνική να γίνεται ομαλά και με χρήση ενός κατάλληλου ποιοτικού, οικονομικότερου αλλά όχι ¨φτηνού¨ σετ.

Πάμε να δούμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο εξοπλισμός eging για το ψάρεμα των καλαμαριών. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι όλες οι προτάσεις και απόψεις που αναπτύχθηκαν μέχρι τώρα αλλά και θα αναπτυχθούν παρακάτω αποτελούν ξεκάθαρα προσωπικές και υποκειμενικές επιλογές και απόψεις στις οποίες έχω καταλήξει βάσει δοκιμών και πειραματισμών στο Eging.  

Καλάμι: Τα καλάμια Eging είναι καλάμια τα οποία προορίζονται για το ψάρεμα των κεφαλόποδων κι είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τα ανεπαίσθητα αγγίγματα των κεφαλόποδων όταν αυτά δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια και παράλληλα να έχουν ανάλογη παραβολή ώστε να μην σχίζονται τα ευαίσθητα πλοκάμια τους. Για την επιλογή του μήκους πρέπει να λάβουμε υπόψη τον σωματότυπό μας και τον τόπο που θα ψαρέψουμε.

Κατά την άποψή μου, ιδανικά το μήκος του καλαμιού θα πρέπει να κυμαίνεται από τα 2,50μ. έως τα 2,65μ. Ένας άλλος παράγοντας που θα μας απασχολήσει είναι το μέγεθος Egi (καλαμαριέρα) που θα κληθεί να διαχειριστεί το Eging καλάμι μας. Αυτό εξαρτάται από το βάθος και τις συνθήκες ρευμάτων και ανέμου που επικρατούν στην περιοχή αλλά και την περίοδο που θα ψαρέψουμε, δηλαδή εάν τα βάθη είναι πολύ μεγάλα με έντονα ρεύματα θα προσανατολιστούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερες καλαμαριέρες και τύπου Deep με γρηγορότερη βύθιση οπότε και το καλάμι μας πρέπει να χειρίζεται και να πετάει αντίστοιχες καλαμαριέρες, αντιθέτως εάν το ψάρεμα των καλαμαριών γίνεται κυρίως σε ρηχότερα κομμάτια πρέπει να επιλέξουμε μικρότερου μεγέθους καλαμαριέρες και τύπου Shallow με πιο αργή βύθιση. Τέτοια καλάμια μπορεί να είναι το Ryobi Kobashi Eging, το Major Craft EgiZaust 1G, το Shimano Vengeance Eging και πολλά άλλα.

Επιλογή του κατάλληλου μηχανισμού

Ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι ποιοτικός ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται το λεπτό νήμα που επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την τεχνική αλλά και να μπορεί να μαζέψει γρήγορα τα μπόσικα από τα Jerks που θα χρειαστεί να κάνουμε για να δώσουμε ζωή στην καλαμαριέρα μας  χωρίς  να είναι απαραίτητο το μεγάλο μήκος ανάκτησης.

Τα φρένα του χωρίς πολλά κιλά έλξης ωστόσο επιβάλλεται να είναι προοδευτικά χωρίς νεκρά διαστήματα κατά την εκκίνηση ή απότομα σταματήματα. 

Το βάθος την μπομπίνας δεν πρέπει να είναι μεγάλο καθώς δεν θα χρειαστούμε πολλά μέτρα νήματος για το ψάρεμά μας, μια βαθειά μπομπίνα θα συμβάλει αρνητικά στην απόσταση βολών που θα καλύψουν οι καλαμαριέρες μας λόγω μεγαλύτερων τριβών του νήματος.

Επίσης, το βάρος του μηχανισμού είναι μια παράμετρος η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν μιλάμε για πολύωρο ψάρεμα ενδεικτικά δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε τα 240 γραμμάρια συναρτήσει πάντα με το ζύγισμα του καλαμιού.

Οι αμιγώς ειδικευμένοι μηχανισμοί Eging είναι λίγοι με βασικότερο εκφραστή της κατηγορίας αυτής την σειρά μηχανισμών Emeraldas από την Daiwa η οικονομικότερη επιλογή της σειράς αυτή την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο είναι ο  Daiwa Emeraldas X LT.

Επίσης μηχανισμοί που προορίζονται για την τεχνική του Spinning θα μπορέσουν να κάνουν εξίσου καλά την δουλεία, τέτοιοι είναι ο Daiwa Exceler LT 2020, Shimano Sedona FI, Quantum G Force κ.α.

Επιλογή του κατάλληλου νήματος

Η χρήση νήματος στην τεχνική του Eging θεωρείται επιτακτική καθώς μας προσφέρει την δυνατότητα ελέγχου της δομής του βυθού με μεγάλη ακρίβεια, αίσθηση των ανεπαίσθητων αγγιγμάτων από τα καλαμάρια, αμεσότητα στο κάρφωμα και σχεδόν μηδενική ελαστικότητα.

Όλα τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά τα οποία επιζητάμε στην τεχνική του Eging. Το νήμα θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και κατά το δυνατόν στρογγυλής διατομής ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές βολές. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα σε 8κλωνα νήματα επίσης ιδανικά ένα βυθιζόμενο νήμα θα βοηθούσε στην γρηγορότερη βύθιση της καλαμαριέρας μας ελαχιστοποιώντας  την πιθανότητα να παρασυρθεί σε σημεία του βυθού όπου δεν επιθυμούμε. 

Η διατομή του νήματος μπορεί να είναι από PE#0.4 έως PE#0.8 αναλόγως την εταιρεία κατασκευής, το μοντέλο και γενικότερα το συνολικό σετάρισμα. Ενδεικτικά μερικά νήματα τα οποία προορίζονται για την συγκεκριμένη τεχνική είναι το Daiwa Emeraldas Durasensor,  το Gosen Egibito Special, το YGK G-Soul Egi Metal WX4 και πολλά άλλα.

Επίσης μηχανισμοί που προορίζονται για την τεχνική του Spinning θα μπορέσουν να κάνουν εξίσου καλά την δουλεία, τέτοιοι είναι ο Daiwa Exceler LT 2020, Shimano Sedona FI, Quantum G Force κ.α.

Παράμαλλο: Το παράμαλλο είναι μια απαραίτητη προσθήκη στο σετ του Eging όπως και σε όλες άλλωστε  τις τεχνικές που είναι απαραίτητη η χρήση νήματος.  Το παράμαλλο πρέπει να είναι καλής ποιότητας Fluorocarbon για να αντέχει σε πιθανές τριβές όταν  ψαρεύουμε την καλαμαρίερα μας κοντά στον βυθό. Βασικό κριτήριο για την επιλογή της διατομής του παράμαλλου είναι ο έλεγχος της αντοχής του. Επιλέγουμε παράμαλλα με μικρότερη ονομαστική αντοχή από αυτή του νήματος που χρησιμοποιούμε κι αυτό γιατί σε ένα πιθανό σκάλωμα δεν θέλουμε να κοπεί το νήμα μας σε κάποιο αδύναμο σημείο του αλλά το παράμαλλο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Yamatoyo Famell Rock Fish, Sunline Egi Leader FC, Varivas Avani Eging Shock Leader και Sunline Egi Leader BS.

Ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο του Eging και απολαύστε μια πραγματικά χαλαρωτική τεχνική με τον εξοπλισμός egingπου μπορεί ωστόσο να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις τα κρύα βράδια του χειμώνα, εκείνες τις ¨νεκρές¨ ώρες τις ημέρας που δεν ενδείκνυνται για εφαρμογή άλλων τεχνικών ψαρέματος.

Και για τους φίλους που εμπιστεύονται την στατιστική εδώ θα βρείτε το αναλυτικό βίντεο με τις Top 10 Καλαμαριέρες σε πωλήσεις στο κατάστημα Tsouros Marine.